top of page

Uitgelicht: Mercedes W124 500E


Eind 1984 introduceerde Mercedes de W124-serie, de middenklasse tijger die we tegenwoordig kennen als de E-klasse. De w124 wordt door velen genoemd als een van de beste auto’s ooit en de 500e was, in de tijd waar er nog geen samenwerkingsverband met AMG bestond, de auto die in je Porsche binnenspiegel kroop op de autobahn.

Er zijn tal van mensen die zweren bij Mercedes en onze liefde voor Mercedes heeft altijd een grote rol gespeeld in onze affiniteit met auto’s. De W124 vonden we vroeger maar een ‘’lelijke taxi’’, maar onze waardering voor deze auto is ontzettend toegenomen in de laatste jaren. Zeker in het buitenland zijn W124’s erg geliefd. Zonder noemenswaardig onderhoud rijden ze soms al decennialang over de slechte wegen, zoals bijvoorbeeld in Marokko of Egypte.

Imago switch

De W124 werd geïntroduceerd in november 1984. De 500e kwam echter pas later op de markt. Na de ‘’normale’’ versies, met in het hart 4 en 6 cilinders, bracht Mercedes in 1990 de smaakmaker van deze serie op de markt. Mercedes liet de acht cilindermotor van de 500 SL in een middenklasse-sedan zakken, welke we nu kennen als de Mercedes-Benz 500 E.

De sedan die we tegenwoordig kennen als de E-klasse was aanvankelijk nooit bedoeld om met een V8 te worden uitgerust. Daarom moest Mercedes enkele technisch hoogstaande ingrepen doen aan de w124. Dat namen de Duitsers voor lief: het sportieve imago van het destijds ‘’saaie’’ mercedes moest worden opgekrikt en daar was deze auto noodzakelijk voor, zo vond men in Stuttgart.

De 500 E zou vervolgens in een kleine serie gebouwd worden bij Porsche. Niet alleen omdat ze daar gewend waren aan kleine oplages, maar ook om het sportieve image van de 500 E nog eens te benadrukken.

De 500 E kon zich op dan ook papier uitstekend meten met de concurrentie. De belangrijkste concurrent kwam uit München: de BMW M5. De M5 had destijds een vermogen van 315 pk, de 500 E leverde 326 pk, hetgeen nog altijd aanzienlijk is in verhouding tot onze hedendaagse standaard. Net als zijn concurrent was de 500 E een rijdend understatement. De sportieve Mercedes had het uiterlijk van een gezinsauto, maar leverde de prestaties van een sportauto.

Desondanks is de 500 E geen sportwagen. De 8 cilinder motor is geplaatst in een comfortabele sedan en bovendien is de 500 E alleen geleverd met automatische transmissie.

Geen typische Mercedes

De 500 E is geen typische Mercedes. Je verwacht dat hij groot en lomp zal zijn, met een indirecte besturing en een suf motorkarakter. Dat blijkt niet zo te zijn. In vergelijking met de al eerder genoemde M5 is de 500 E sneller en voelt hij bovendien wat sportiever aan. Na zoveel jaren valt ons daarbij op dat de afwerking vele malen beter is dan die van de M5. De auto geeft je het idee dat hij er nog is als jij er al lang niet meer bent: gebouwd voor de eeuwigheid. Als je een W124 koopt, hoef je nooit meer een andere auto te kopen. Tenminste, zo voelt alles aan en ook Mercedes zelf is hier op de harde manier achter moeten komen, aangezien de w124 de auto is waar men het minst aan heeft verdient wanneer we het hebben over onderhoudsgerelateerde opbrengsten.

Zouden we een keus moeten maken tussen de BMW en de Mercedes, dan kozen we naar aanleiding van bovenstaande optelsom ongetwijfeld de Mercedes. Bent u op zoek naar een 500E, dan raden we u aan om haast te maken met de aanschaf. De w124 500e is in de loop der jaren zo geliefd geworden, dat de vraag het gelimiteerde aanbod overstijgt en u een exemplaar met veel werk aanschaft vanaf 15.000,- Euro. Voor een exemplaar in goede conditie betaalt u tegenwoordig al snel meer dan 20.000,- Euro, wees er dus snel bij.


Uitgelichte berichten
Kom later terug
Gepubliceerde posts zullen hier worden weergegeven.
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page