top of page

Uitgelicht: De Audi RS2


RS grondlegger Tegenwoordig zijn we al gewend dat op basis van de Audi A4 en A6 eens in de zoveel jaar een RS4 Avant en RS6 Avant verschijnt, maar tot halverwege de jaren negentig is er nooit een killer stationwagon uit de fabrieken van Audi gerold. Het RS-sprookje is namelijk ontstaan bij deze kanjer. De RS2, een op het eerste oog opgeleukte Audi 80 met een design dat niet echt de ambitie uitspreekt die past bij haar onderhuidse karaktereigenschappen. Die karaktereigenschappen bezit de Audi RS

2 in ieder geval wel, want onderhuids is dit een ware sloopkogel die in samenwerking met Porsche is gebouwd. Deze auto’s werden namelijk van maart 1994 tot juli 1995 gebouwd bij de Rossle-Bau fabriek van Porsche in Zuffenhausen, waar voorheen ook de Mercedes 500E werd gebouwd.

De krachtbron

Onder de motorkap vinden we een 2.2-liter vijfcilinder met turbo. In de basis is dit een ‘standaard’ Audi motorblok dat we kennen uit de S2, maar het is wel grondig door Porsche aangepast. Zo is er onder andere een KKK-turbolader gemonteerd, zijn er diverse interne onderdelen verbeterd en is er nog eens naar de elektronica gekeken. Deze aanpassingen droegen er aan bij dat het blok van de RS2 316 pk leverde en 410 newtonmeter aan koppel te bieden had, net zoveel als de BMW M5 destijds. Iets waarin het zich onderscheidde van wagens zoals de M5 en de 500E, is dat het een vierwiel aangedreven auto betreft met het welbekende Quattro systeem van Audi.

Dankzij haar vermogen van 315pk, was de RS2 Avant in staat om in slechts 4,8 seconden van 0 naar 100 kilometer per uur te sprinten. Zelfs op vandaag zijn dit nog indrukwekkende cijfers, maar nog indrukwekkender is de sprint van 0 naar 50 kilometer per uur. De RS2 doet dit namelijk in 1,5 seconde en dat is sneller dan bijvoorbeeld een McLaren F1, een supercar uit die tijd! De topsnelheid van deze rappe familiebolide ligt op 262 kilometer per uur.

Oplage

Oorspronkelijk stond het in de planning om zo’n 2.200 exemplaren te bouwen, maar vanwege de enorme vraag werden het er uiteindelijk 2.891. Waarvan er slechts 180 het stuur aan de ‘verkeerde’ kant hadden zitten. Ter vergelijking: Van de vorige generatie BMW M5 Touring (E61) werden in 3 jaar tijd 1.025 exemplaren gebouwd. Mede hierdoor is de RS2 nog altijd tweedehands verkrijgbaar. Een liefhebber die op zoek is naar een RS2 zal wel de portemonnee moeten trekken. Voor een exemplaar in een redelijke staat betaalt men namelijk al snel 30.000,- Euro en dit kan bij een mooi exemplaar zelfs al snel oplopen tot 60.000,- Euro.


Uitgelichte berichten
Kom later terug
Gepubliceerde posts zullen hier worden weergegeven.
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page