top of page

Uitgelicht: De Lancia Thema 8.32


Prestigedrift

De Lancia Thema 8.32, een op het eerste oog niet zo’n bijzondere vijfdeurs sedan van Italiaanse makelij. Slechts 3500 keer rolde hij maar van de band, dus exclusief is deze luxauto in ieder geval wel. Het platform dat gebruikt is als onderstel voor de Thema, kennen we onder andere van de Saab 9000 en de Alfa Romeo 164 en wordt aangedreven door de voorwielen. Iets waar de puristen het niet helemaal mee eens zijn, want bij een Ferrari motor hoort een Ferrari aandrijflijn en die is natuurlijk achterwiel aangedreven. Daarbij kwam dat door de toenmalige nieuwprijs van dik 145.000 gulden, ze bepaald niet als warme broodjes over de toonbank gingen, maar voor Lancia vormde de Thema 8.32 een uithangbord om het merk meer prestige te geven. Wanneer men kijkt naar de auto, is deze prestigedrift niet meer zo af te lezen aan het ontwerp van de auto, maar waar de lancia anno 2016 eigenlijk best wel als een saaie auto oogt, is dit scheurijzer dat allesbehalve. Je buurman zal ervan uitgaan dat je niks hebt met auto’s of dat je de hand op de knip hebt gehouden. Echter, niks is minder waar, want een 8.32 bezitter is de trotse bezitter van een kat met een leeuwenhart.

Een wolf in schaapskleren

8.32 staat namelijk voor de 2.9 liter 32-kleps 8 cilinder motor die erin gehangen is door Ferrari. Die motor werd eerder al gebruikt in de Ferrari 308 en in de Ferrari Mondial en is aangepast om in de Lancia te kunnen laten zakken. De V8 met 205 of 215 PK (wel of geen katalysator) was destijds een krachtbron om rekening mee te houden op de linkerbaan en vandaag de dag kan de 8.32 nog prima mee. Toch zijn de prestaties die de Thema levert vandaag de dag eigenlijk niet meer zo uitzonderlijk. Met een sprint van 0 naar 100 km/h in 6,8 seconden en een top van 240 km/h trek je de aandacht namelijk niet echt meer en in die zin is de krachtbron uit de 8.32 achterhaald, maar de puristen weten dat het bij de 8.32 om meer gaat dan dat. Het onmiskenbare gebrul dat de Ferrari v8 krachtbronnen destijds aanleverden raakt namelijk nog altijd bij menig liefhebber een gevoelige snaar.

Op komst…

Niemand lijkt het vandaag de dag nog te hebben over deze krachtpatser. Dit terwijl hij is voortgebracht uit een uniek samenwerkingsverband met waarschijnlijk de meest befaamde krachtbronleverancier ter wereld. Een vervolg aan dit samenwerkingsverband is er helaas nooit van gekomen en het leek tot voor kort dan ook onwaarschijnlijk dat er nog een auto wordt geproduceerd van een ander merk dan Ferrari die over een motor van het Italiaanse merk beschikt. Echter, er is een nieuwe klassieker op komst die ons enorm aan dit samenwerkingsverband doet denken en waarvan we dan ook mega hoge verwachtingen hebben. Alfa Romeo is namelijk bezig met de productie van de nieuwe Giulia, waarvan het topmodel binnenkort leverbaar is met een 3.0 V6 turbomotor die in samenwerking met Ferrari is ontwikkeld. De Giulia moet de concurrentie aangaan met de Audi RS4, de Mercedes C63 AMG en de BMW M3 en er wordt gesproken van een immens groot verschil in rondetijden op de Nurnburgring ten opzichte van de concurrentie. We zijn benieuwd naar de Giulia en over 15 jaar hopen wij dit kanon natuurlijk te mogen verwelkomen in onze showroom. Even geduld dus…


Uitgelichte berichten
Kom later terug
Gepubliceerde posts zullen hier worden weergegeven.
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page